Tuesday, June 5, 2012

Remake u Politici - Тањир из прошлости носи поруку са ставом

http://www.politika.rs/rubrike/spektar/zivot-i-stil/Tanjir-iz-proslosti-nosi-poruku-sa-stavom.sr.html


Сликарка Антеа Аризановић и костимографкиња Јована Божовић на оригиналан начин оживљавају старе предмете и стварају нове


Неправедно занемарени у бакином креденцу, згурани на бувљој пијаци између старих књига и ципела, порцелански тањири, шољице и чајници започеће нови живот ако им се посрећи да дођу у руке две уметнице у атељеу „Римејк”. Зависно од инспирације, сликарка Антеа Аризановић и костимографкиња Јована Божовић негде ће додати туфнице, негде зеку, ту и тамо понеку романтичну или дрчну поруку, или ће можда стари чајник и распарену шољицу за кафу претворити у уникатну лампу.
На идеју су дошле случајно, пре две године, када су на једном блогу виделе нешто слично и схватиле да је то оно што
желе да раде.
– Прва љубав нам је тањир. Кренуле смо наивно да ручно сликамо по њему, без икаквог предзнања, као да учимо да пишемо, а пекле смо га у кућној рерни – прича Антеа Аризановић.
На почетку им је највише времене одузимало да одгонетну како се неке ствари раде. Првих шест месеци је било само учење, Антеа је чак завршила курс за керамику, али су онда схватиле да не желе да буду керамичарке.
– Ми смо хтеле баш да радимо редизајн, јер имамо љубав према старим стварима и према модерном дизајну – каже Јована, иначе ћерка социолога Ратка Божовића и глумице Азре Ченгић.
Сваки комад порцелана је уникатни производ и ради се специфичном техником колажа. Није увек лако доћи до квалитетних и инспиративних старих тањира. Прво су „похарали” пријатеље и њихово наслеђе из бакиних витрина. После су нашли неке своје изворе, од бувљака до сајмова антиквитета, а сад већ имају озбиљне добављаче који рачунају на њих, каже Антеа Аризановић, Словенка која је после завршене ликовне академије у Љубљани овде магистрирала, а сада је, каже у шали, „докторанд који слика по тањирима”.
Међу порцеланом који је прешао дуг пут до њихове радионице има и врло ретких комада, чије вредности често нису ни свесне.
– Људи их бацају јер не знају шта имају, а и ми не знамо шта смо нашли, али нам је лепо. Ипак, ми те примерке не третирамо као антикварску вредност. За нас су сви исти. Поента је у оном чиме их обогатимо – истиче Јована.
Кренули су од тањира за зид, а у међувремену су се њихова јунакиња Кринолинка и занимљиве поруке преселили и на јастучиће, цегере, магнете за фрижидер и папирну галантерију. Нису сви љубитељи порцелана, а многи су пожелели да виде њихов препознатљиви дизајн на неким другим стварима.
У новом руху су распарени комади порцелана које претходни власник није желео буде носталгију и изазивају осмех. Људи су срећни кад прочитају поруку у којој се негде пронађу или је пожеле за пријатеља. Антеа каже да људи воле поруке са ставом.
– У њима се препознају или им буду симпатичне. Поруке су животне и не трудимо се да будемо политички коректне.
Временом су се издвојиле три колекције према три типа купаца. Прва је љубавна, пуна туфница, цветића и романтике.
Другу чине поруке са ставом, а трећа је такозвана порно линија са безобразним речима, да и купци а и дизајнерке дају себи одушка.
----------------------------------------------
Освајање тржишта региона
У натписима има и ћирилице, али су они углавном на енглеском, јер су им купци већином странци. Преко Фејсбука их је открила Пољакиња која држи концептуалну радњу, па се сада њихови предмети могу наћи у дизајнерској четврти у Варшави. Верне купце имају у Љубљани и Загребу, а ускоро би требало да са београдским „Супермаркетом” стигну и до елитног црногорског комплекса Порто Монтенегро.

http://www.politika.rs/rubrike/spektar/zivot-i-stil/Tanjir-iz-proslosti-nosi-poruku-sa-stavom.sr.html

No comments:

Post a Comment