Ove nedelje opet kuvamo nešto lepo - panna cottu, divan kremasti dezert koji možete da smućkate za pola sata. Ukrasite ga malinama, jagodama ili bilo kojim sezonskim voćem. Za one koji ne vode brigu o kalorijama, ni preliv od karamela ili čokolade neće smetati...
Uživajte!
Panna
cotta sa malinama
Sastojci:
1
litar slatke pavlake za kuvanje, 30 ili 36% masti
100 g
šećera
2
kašikice ekstrakta vanile ili štapić vanile
2
kesice želatina
90 ml
hladne vode
Skuvajte
pavlaku i šećer skoro do ključanja, zatim sklonite sa vatre. Sipajte extrakt
vanile ili sastrugani sadržaj štapića vanile. Ostavite da stoji jedan sat. U
drugu posudu sipajte 90 ml vrlo hladne vode i uspite želatin, dobro promešajte.
Želatin će se brzo zgusnuti, ali ne brinite. Ostavite da stoji 5 do 10 min.
Spremite 8 činijica, dobro ih nauljite iznutra. Zagrejte smesu pavlake i šećera
da bude vrlo topla, ali da ne ključa, prelijte preko želatina i mešajte dok se on
sasvim ne rastvori. Podelite smesu panakote u činijice. Kada se ohlade na sobnu
temperaturu, stavite ih u frižider da se dobro ohlade, najbolje 3-4 sata. Pana
cottu možete poslužiti u činijicama ili je izvrnuti na tanjirić. Ukrasite
malinama ili nekim drugim bobičavim voćem, a za prave sladokusce, karamel je
uvek dobra opcija.
Photo
by Antea Arizanović
No comments:
Post a Comment