Saturday, April 14, 2012

Uskršnje Remake iznanađenje za klince



Ako ste razmišljali kako da vaše klince iznanadite za Uskrs, evo jedne ideje. Napravite mafine, krem od putera i šećera, obojite ga, ukrasite mafine i – voila! Uskršnji pilići. Izgleda teže nego što zaista jeste, pa idemo korak po korak.

Mafini


1 šolja šećera
1 jaje, penasto ulupano
2 šolje brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 šolja mleka
60 gr istopljenog putera
2 kašičice ekstrakta vanile
1/8 kašičice cimeta

Pomešajte jaje i šećer i dobro umutite mikserom. U drugoj posudi, pomešajte brašno i prašak za pecivo. Postepeno dodajte brašno u mešavinu šećera i jaja i dobro mutite, tako da u testu ne ostane gromuljica. Kad dadate svo brašno, polako dodajte mleko i mutite. Umešajte vanilu i rastopljeni puter.  Podelite testo u dobro podmazan pleh za mafine ili papirne š za mafine. Pecite 15-20 min na 180 stepeni.


Krem od putera i šećera (frosting)

125 g putera
1 ½ šolja šećera u prahu
2 kašike mleka
1 kašičica ekstrakta vanile

Penasto umutite puter i u njega postepeno dodajte prah šećer. Krem je dosta čvrst, pa u njega treba dodati i kašiku ili 2 mleka, da bi se lakše razmazivao i oblikovao. 

Uskršnji pilići

Šta će vam sve biti potrebno:
Mafini
4 činjice
Špric za ukrašavanje kolača
Desetak sitnih komadića čokolade
Žuta i crvena boja za hranu

Prvo obojite 70g šećera žutom bojom za hranu. Najlakše ćete to uraditi ako sipate šećer u malu najlon kesu, dodate 5-6 kapi žute boje i rastrljate boju kroz kesu, da ne biste umazali prste. Ovaj obojeni žuti šećer neka bude u širokoj činijici.

Podelite masu krema od putera i šećera u 3 činijice. Dve trećine krema izdvojite u posebnu činijicu, sipajte 5-6 kapi žute boje i dobro umutite dok krem ne bude ravnomerno obojen. U drugoj činijici pomešajte 2/3 preostale mase sa 3 kapi crvene i 3 kapi žute boje i mešajte dok krem ne bude ravnomerno narandžast. U poslednjoj činijici neka bude preostali beli krem.

Kako da “sastavite” pilence?


Mafin namažete debelim slojem žuto obojenog krema. Obrnete ga naopako, umočite u žuto obojeni šećer. Stavite 2 komadića čokolade. Umočite čačkalicu u beli krem, dotaknete "oko" od čokolade i pilence je već dobilo vragolasti pogled.

Napunite špric za ukrašavanje narandžastim kremom i stavite poklopac sa najfinijim okruglim prorezom. Polako istiskujte krem i napravite trouglasti kljun.

Krila je najlakše napraviti tako što čačkalicom odsečete polumesečasti komadić krema, zalepite ga bočno, pospete žutim šećerom i otresete višak. Uzmete ponovo špric sa narandžastim kremom i na donjoj ivici formirate nogice.

Verovali ili ne, pilence je gotovo! Sad samo još 11 takvih istih ;-)









1 comment: