Ako ste razmišljali kako da vaše klince
iznanadite za Uskrs, evo jedne ideje. Napravite mafine, krem od putera i
šećera, obojite ga, ukrasite mafine i – voila! Uskršnji pilići. Izgleda teže nego
što zaista jeste, pa idemo korak po korak.
Mafini
1 šolja šećera
1 jaje, penasto ulupano
2 šolje brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 šolja mleka
60 gr istopljenog putera
2 kašičice ekstrakta vanile
1/8 kašičice cimeta
Pomešajte jaje i šećer i dobro umutite
mikserom. U drugoj posudi, pomešajte brašno i prašak za pecivo. Postepeno
dodajte brašno u mešavinu šećera i jaja i dobro mutite, tako da u testu ne
ostane gromuljica. Kad dadate svo brašno, polako dodajte mleko i mutite.
Umešajte vanilu i rastopljeni puter.
Podelite testo u dobro podmazan pleh za mafine ili papirne š za
mafine. Pecite 15-20 min na 180 stepeni.
Krem od putera i šećera (frosting)
125 g putera
1 ½ šolja šećera u prahu
2 kašike mleka
1 kašičica ekstrakta vanile
Penasto umutite puter i u njega postepeno
dodajte prah šećer. Krem je dosta čvrst, pa u njega treba dodati i kašiku ili 2
mleka, da bi se lakše razmazivao i oblikovao.
Uskršnji pilići
Šta će vam sve biti potrebno:
Mafini
4 činjice
Špric za ukrašavanje kolača
Desetak sitnih komadića čokolade
Žuta i crvena boja za hranu
Prvo obojite 70g šećera žutom bojom za
hranu. Najlakše ćete to uraditi ako sipate šećer u malu najlon kesu, dodate 5-6
kapi žute boje i rastrljate boju kroz kesu, da ne biste umazali prste. Ovaj
obojeni žuti šećer neka bude u širokoj činijici.
Podelite masu krema od putera i šećera u 3
činijice. Dve trećine krema izdvojite u posebnu činijicu, sipajte 5-6 kapi žute
boje i dobro umutite dok krem ne bude ravnomerno obojen. U drugoj činijici
pomešajte 2/3 preostale mase sa 3 kapi crvene i 3 kapi žute boje i mešajte dok
krem ne bude ravnomerno narandžast. U poslednjoj činijici neka bude preostali
beli krem.
Kako da “sastavite” pilence?
Mafin namažete debelim slojem žuto obojenog
krema. Obrnete ga naopako, umočite u žuto obojeni šećer. Stavite
2 komadića čokolade. Umočite čačkalicu u beli krem, dotaknete "oko" od čokolade i
pilence je već dobilo vragolasti pogled.
Napunite špric za ukrašavanje narandžastim
kremom i stavite poklopac sa najfinijim okruglim prorezom. Polako istiskujte
krem i napravite trouglasti kljun.
Krila je najlakše napraviti tako što
čačkalicom odsečete polumesečasti komadić krema, zalepite ga bočno, pospete
žutim šećerom i otresete višak. Uzmete ponovo špric sa narandžastim kremom
i na donjoj ivici formirate nogice.
Verovali ili ne, pilence je gotovo! Sad samo
još 11 takvih istih ;-)
Super su, baš izgledaju super!
ReplyDelete